Uppteckning nummer NM-AKU3033_4

Titel: Ett möte med en vitterkvinna.

Upptecknare: Th. Lindström
Meddelare: Lars Petter Johansson  År: 1966

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Hångsta

På fäbodstället Långmarken blev en hop getter borta över en natt. Morgonen därpå gick O.P.W. och en flicka Selina Kam att söka reda på djuren som även återfanns. Vid återgången till bostället fick flickan före getterna och O.P. efter en vägstig. En annan väg korsade den förra. I korsvägen kom en mörk kvinna som även hade en gethop efter sig men stannade till dess deras gethop gått förbi. När sista geten gick förbi strök vitterkvinnan med handen efter ryggen å geten som gick sist. Den blev så sjuk så det såg ut som om den skulle dö. Vid bostället var en gumma som visste hur vittren skulle motes. Med några hokus pokus botade hon geten. O.P. blev illamående efter mötet med den mörka damen som strax försvann med sin gethop. Detta hände på 1890-talet.

Nordiska museet. Frågelista. Sägner och memorat.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU3033